Ekologiska kläder

Modemedvetna människor börjar mer och mer intressera sig för kläder och accessoarer som består av ekologiska material. Ett stort fokus finns på klädesplagg tagits fram genom miljömedvetna processer. Man kan även återvinna material för att skapa ekologiska kläder.

4492776-knitted-texture

Material

De material som främst används i tillverkningen av ekologiska kläder är främst obesprutad bomull och lin. Även hampa och bambu har blivit populära ur en miljösynpunkt eftersom de inte behöver besprutas. Vad många kanske inte känner till är att även syntetiska material kan anses vara ekologiska. För att kallas ekologiska så måste de dock ha tagits fram med återvunnet material.

Färger

Färgning är en process inom klädtillverkning som är starkt associerad med giftiga ämnen. Därför får många ekologiska klädesplagg ha kvar sina naturliga nyanser. Detta skapar en jordnära och elegant look som är mycket uppskattad i modevärlden. Det finns naturligtvis även ekologiska tillvägagångssätt för att färga kläder, så vill du ha plagg i gladare nyanser behöver du inte oroa dig.

Stort urval

Fler och fler ekologiska klädesbutiker öppnas i Sverige för varje år som går. Du skall därför inte tveka att ta ditt ansvar för miljön genom att göra ditt nästa ekologiska klädinköp. Du har ett stort urval att välja bland eftersom det finns många olika tillverkare som arbetar ekologiskt, några betydande är:

  • Babygod
  • Julia Failey
  • Razimus
  • Hovey Lee

Tänk även på att det går alldeles utmärkt att köpa kläder på second hand. Det finns otaliga butiker där du kan göra bra fynd av både ekologiska och vanliga kläder. Att du återanvänder till exempel en tröja gör ju dessutom att färre plagg måste produceras, vilket gagnar miljön avsevärt. Det är lätt att vara grön idag, dra därför ditt strå till stacken.