Mode för mindre

Det är inte alla som är lyckligt lottade med stor bankkonto. Det är inte alla som kan springa in på Gucci och Versace och pekade ut det de vill ha och sedan bara dra kortet. Vi, och säkert du, måste planera och passa in våra dyrare köp genom att lägga upp en budget och spara. Det känns kanske konstigt att betala 1000 kronor för en klänning medan kylskåpet står tomt där hemma. 

Lösningen är att trixa lite med pengarna. Det kan man gör på en rad olika sätt. Man kan titta igenom sina utgifter och se vad man egentligen lägger pengar på. Har man en snus- eller rökvana som kostar 2000 kronor i månaden så vet du att du kan avvara sådana slantar utan att egentligen tänka på det. Dessa pengar kan du överföra på något roligt, såsom en vacker klänning och en slant till pensionen.

Om du inte redan gör det kommer du att spara in väldigt mycket på att ställa bilen och åka kollektivt till och från jobbet. Detsamma gäller matlådor. Gör en extra portion till middag och ta med. Eller så kan göra som Aftonbladet tipsar om: skapa ett matlag på jobbet där varje person får till uppgift att en gång i veckan laga matlådor åt resten. Ett storkok i veckan istället för varje dag.

Hitta rabattkoder! Håll koll på sidor som samlar ihop rabattkoder över flera butiker och då kanske stöter du på riktiga fynd. Sådana sidor håller koder från många stora företag som Lindex, Ellos, Nelly och liknande.

Ett sista alternativ är det som är svårast och tråkigast: spara. Det är aldrig bra att ta lån för ”onödiga” köp. Ett lån som låter för bra för att vara sant är i 99 % av fallen också det. Bättre att spara till den där jackan eller handväskan som du förälskat dig i. När du väl har den i dina händer kommer tillfredsställelsen att vara större. Eller, medan du sparar så glömmer du bort hur gärna du ville ha den och har därmed undvikit att slänga mycket pengar på ett impulsköp.