Trendiga sneakers

För många är sneakers en större fråga än att bara bära ett par bekväma och informella skor. Det uttrycker en unik stil, en identitet – de använder sina sneakers som ett sätt att uttrycka sin personliga image.

Du känner förmodligen igen många av de populära märkena som Converse och Vans. De är väldigt trendiga just nu och du kan inte välja fel om du väljer ett par skor från endera märket.

Converse

Converse är en sorts sneaker som slog igenom stort under 2000-talet. Företaget, som grundades i USA redan under början av 1900-talet, har varit med väldigt länge även om det tog lång tid innan de slog igenom internationellt. Det är ett företag som fokuserar framför allt på skoförsäljning och är idag välkänt och populärt över större delen av världen. Basketspelaren Chuck Taylor var den kanske främsta profilen för skomärket Converse All Star, vilket lett till smeknamnet ”Chucks” för just den modellen. År 2003 köpte Nike upp Converse och fortsatte vidareutveckla det starka varumärke som hade byggts upp. Moderna Converse hittar du exempelvis hos Sport och Fritid som har ett brett utbud av sköna skor och Converse.

Vans

Det verkar som att skotrender ofta startar i USA. Vans, som är ett annat populärt sneakeralternativ, blev vanliga under 60-talet i Kalifornien. Vans var och är fortfarande ett populärt skoalternativ bland surfare och skateboardåkare – sporter där man behöver ha ett stadigt grepp med fötterna. Idag har märket blivit mycket mera ”mainstream”, och sneakers av Vans-typ används av personer i de flesta åldrar och med mycket olika stilar. En av profilerna som hjälpte Vans att växa fram var Tony Alva, en framgångsrik skateboardåkare från USA. Både kring Converse och kring Vans uppstod en slags ”gräsrotsrörelse” av vanliga användare bland vilka trenden kring skorna har vuxit fram. Sedan Nike köpte upp Converse har de använt sig av marknadsföring riktad mot större målgrupper, vilket har hjälpt dem sprida sina skor på allt bredare marknader. Även Vans finner du hos Sportochfritid.se.

Nike

Nike är ett välkänt märke för många. Inte så konstigt kanske eftersom de är ett av de mest världsledande märkena inom dagens sportindustriprodukter, om inte det största av dom alla. Nike grundades år 1972 av Phil Knight och är också det ett märke som härstammar från USA, även om försäljningen till en början mest handlade om importerade skor. Namnet, som kommer från den Grekiska segergudinnan ”Nike”, deras logotyp (den så kallade ”swooshen”) och företagets slogan, ”just do it”, bildar tillsammans en stark treenighet och är välkänt sammanflätade. ”Nike Air Jordan” är skoserien som är en av Nikes kändaste och populäraste genom tiderna och en del av framgången beror på det faktum att det var basketstjärnan Michael Jordans signatursko. Deras idag kanske populäraste modell, i alla fall när det kommer till trender, är ”Nike Air Max”. Den modellen används flitigt hos många av nutidens subkulturer, så som till exempel inom hiphop-communityn.