Varm och snygg

Under vintern vill man ju naturligtvis hålla värmen, en gång i tiden kanske detta betydde att man inte hade mycket att säga till om hur man faktiskt såg ut, men som tur är finns det många klädtillverkare som insett att man kan både hålla värmen och ha på sig snygga kläder.

woman in winter clothes

Till att börja med måste man ju tänka på vilka behov man har av sina kläder, planerar man att vara ute ofta eller bara en längre tid ska man först se till att kläderna faktiskt håller en varm även i många minusgrader. Detta behöver inte betyda att man tar på sig den största och mest isolerade jackan man kan hitta, istället kan man följa trelagers-principen:

  • Första lagret har som uppgift att hålla en torr, för detta är det bra att välja ett tunn men åtsittande plagg av material som ylle eller polyester, det värsta man kan använda är bomull, det kyler bara ned en så fort man börjar svettas lite.
  • Andra lagret ska isolera och hålla en varm, här kan man använda till exempel en sweatshirt. Igen är ylle ett bra material, men fleece fungerar också bra.
  • Tredje lagret ska vara vindtätt och helst vattentätt, men så länge det åtminstone är vattenavvisande funkar det fortfarande. Samtidigt måste det kunna släppa ut fukt från ångorna som uppstår och transporteras genom de två första lagerna.

När det inte är så kallt ute behöver man inte alla tre lagerna, istället kan man ha på sig bara första och andra, eller första och tredje. Är det vindstilla och varken snöar eller regnar klarar man sig fint med första och andra lagret, men om det blåser, regnar eller snöar blir man fortare nedkyld om man inte har på sig något som skyddar mot detta, då fungerar första och tredje lagret bättre.