Vinterjackor

Hur bra din vinterjacka är beror lite på vad du har för behov. Ett både varmt och lätt alternativ är en dunjacka.

En dunjacka är vanligtvis fylld med både dun och fjäder i olika proportioner, eftersom dunet binder mer luft blir jackan varmare ju mer dun fodret är fyllt av. Det kan stå angivet typ 80/20 och då betyder det att det är 80 procent dun och 20 procent fjäder i fyllningen. Det finns också något som kallas cuin-värde och det anger hur många kubiktum som fylls av 27,3 gram dun, i princip ju högre värde desto varmare jacka. Om det inte finns angivet i jackan så fråga försäljaren. Det är vanligt att en jacka som har bättre värmevärde och mera dun också är dyrare. Men även andra detaljer kan påverka priset. Om jackan är utrustad med pälsdetaljer eller snölås till exempel.
Damernas värld skriver mer om vad du kan tänka på när du handlar dunjacka här.

Tänk praktiskt

Vad behöver du jackan till? När du sitter och pimplar på isen, är i skidbacken eller ute på en vinterpromenad? En stor fyllig jacka kan vara skönt när du sitter still men en tunnare kan vara mer praktiskt om du är aktiv. Det finns även detaljer som är viktiga beroende på hur du ska använda jackan; om du skall ha huva eller ej, fodrade fickor med blixtlås eller knäppning, för att nämns några.

Du kanske inte behöver en komplett vinterjacka utan söker kanske snarare efter en foderjacka som du kan använda under din lite tunnare vinterjacka. Se då till att pröva den så den ryms under din andra jacka och att det känns bekvämt. Det finns även fodervästar som kan vara lite smidigare att ha under andra vinterjackor. Vill du ändå ha en komplett jacka är en allroundjacka smidigast, gärna i dun. Peak Performance har fina allroundjackor som värmer.

Om du undrar var dunet kommer ifrån så fråga i din butik så du kan försäkra dig om att dunet inte plockats från levande fåglar.